Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu Kimdir?

Şengül Hablemitoğlu, 25 Eylül 1965 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Ankara Üniversitesi'nden 1986 yılında mezun olmuştur. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Aile ve Tüketici Bilimleri Anabilim Dalı'nda yüksek lisans (1989) ve doktora (1996) derecelerini elde etmiştir. 1997 yılında Türkiye Bilimler Akademisi'nin Sosyal Bilimlerde Doktora Sonrası Yurtdışı Araştırma Bursu'nu kazanarak ABD'ye gitmiş ve Purdue Üniversitesi Kadın Çalışmaları Programı'nda misafir öğretim üyesi olarak araştırmalar yapmıştır.

Hablemitoğlu, akademik kariyerine devam ederek 1998 yılında Üniversite Doçenti unvanını almış ve 2005 yılında Profesör unvanını kazanmıştır. Bu dönemde Ankara Üniversitesi'nde çeşitli yönetim görevlerinde bulunmuştur.

2008 yılının Mayıs ayında, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü'nün kuruluşunda aktif rol almış ve Bölüm Başkanı olarak atanmıştır. Kasım 2008 ile Şubat 2015 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı olarak görev yapmıştır. Bu süreçte aile danışmanlığı alanında çalışmalarına odaklanmış ve Prof. Dr. Şengül HablemitoğluUtrecht Üniversitesi'nde "Aile İlişkileri" ve Nue Ulm Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde "Yasla Başa Çıkma ve Yas Danışmanlığı" konularında sertifika eğitimleri almıştır. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış "Aile Danışmanlığı Yetkinliği Sertifikası"na da sahiptir.

Ankara Üniversitesi'nde Aile Danışmanlığı ve Sosyal Hizmet Anabilim Dallarında yüksek lisans ve doktora derslerini yürütmüştür. Mayıs 2015'te, bağımsız bir kuruluş olan Hablemitoğlu Ankara Enstitüsü'nü kurarak çalışmalarını burada sürdürmeye başlamıştır. Enstitü kapsamında çeşitli özel ve kamu kurumları tarafından düzenlenen aile danışmanlığı eğitim programlarını planlayarak eğitmenlik yapmaktadır. Ayrıca, bireysel ve kurumsal gelişim odaklı modüler eğitim programları, workshoplar düzenlemekte ve aile danışmanlığı, etkili ebeveynlik uygulamaları eğitimleri ile yas danışmanlığı seminerleri vermektedir. Aile danışmanlığı programlarının hazırlanmasına ve sürdürülmesine destek olmak amacıyla BETED (Bilişsel Evlilik Terapileri Derneği) gönüllüsüdür.

Hablemitoğlu, TÜBİTAK, BAP ve Ankara Kalkınma Ajansı destekli gençler ve yaşlılarla ilgili çeşitli projelerde yürütücü ve araştırmacı olarak görev almıştır. Uluslararası Sosyal Hizmet Uzmanları Federasyonu (IASSW) üyesidir ve birçok üniversitenin Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin danışma kurulu üyesidir. Ankara Üniversitesi'nde Yaşlılık Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin kurulmasını sağlamış ve Aile Danışmanlığı lisansüstü eğitim-öğretim programının açılmasında önemli rol oynamıştır. Ayrıca, 2010-2017 yılları arasında GÜVEN Eğitim ve Sağlık Vakfı'nda Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmıştır.

Hablemitoğlu'nun çalışmaları ve katkıları takdir edilmiş ve ödüller kazanmıştır. 2012 yılında Rotary Kulüp Meslekte Başarı Ödülü'ne layık görülmüş ve 2017 yılında Melvin Jones Fellow Dostluk Ödülü almıştır. Ulusal ve uluslararası düzeyde birçok panel, kongre ve sempozyuma katılmış, konferanslar vermiş ve 9 kitabı yayımlanmıştır.

Hablemitoğlu'nun akademik çalışmalarının yanı sıra aile sorunları, toplumsal cinsiyet/kadın çalışmaları, gerontoloji, gençlik/ergenlik sosyal-psikolojisi gibi konularda ulusal ve uluslararası bilimsel dergilerde yayınlanmış makaleleri, bildirileri ve araştırmaları bulunmaktadır. Halen Lefke Avrupa Üniversitesi'nde Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır. Şengül Hablemitoğlu'nun evli olup Kanije ve Uyvar adında iki çocuğu bulunmaktadır.