Zeynep Karahan Uslu Kimdir?

Zeynep Karahan Uslu, 11 Temmuz 1969 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Babası Prof. Dr. Abdülkadir Karahan, tanınmış bir edebiyat tarihçisidir. İlkokul eğitimini İstanbul Hasan Ali Yücel İlkokulu'nda tamamlamıştır. Ardından liseye başlayarak eğitim hayatına devam etmiştir. Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi ve Etiler Lisesi'nde öğrenim görmüştür. Üniversite eğitimine ise İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü'nde devam etmiştir. 1990 yılında mezun olmuştur.

Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tanıtım ve Halkla İlişkiler Bölümü'nde yapmıştır. Yüksek lisans tezi, "Halkla İlişkiler Aracı Olarak Siyasal İletişim" konusunu ele almıştır. Daha sonra doktorasını İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde tamamlamıştır. Doktora tezi, "1990 Sonrası Özel Televizyonculuk Kanallarının Gelişmesi ve Kadın: Televizyon Yayınlarının Farklı Sosyo-Ekonomik Statüdeki Kadın İzleyici Üzerine Etkilerine İlişkin Alan Araştırması" başlığını taşımaktadır.

Kariyerine 1991 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak başlamıştır. Zeynep Karahan Uslu Kimdir?Daha sonra 1994 yılında aynı fakültede Sosyoloji Bölümü Uygulamalı Sosyoloji Anabilim Dalı'na geçiş yapmıştır. 2007-2009 yılları arasında İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Türkiye Araştırmaları Merkezi (TAM) Başkanı ve İletişim Fakültesi öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. 2010 yılında Uygulamalı İletişim Doçenti unvanını almıştır. Ayrıca TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde Rektör Danışmanı, GSF İletişim Tasarımı Bölümü öğretim üyesi ve Bölüm Başkanı olarak görev yapmıştır. Milletvekilliği döneminden sonra akademik çalışmalarına Mütevelli Heyet Başkan Danışmanı olarak devam etmektedir.

Zeynep Karahan Uslu, kariyeri boyunca birçok sektör ve kuruluşa proje bazında danışmanlık yapmıştır.

Siyasi kariyerine 2002 yılında AK Parti listesinden milletvekili adayı olarak girmiştir. 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde AK Parti'den İstanbul Milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girmiştir. Bu seçimde, 22. Dönem'in en genç kadın parlamenteri olmuştur. Meclis'te Çevre Komisyonu Sözcüsü olarak görev almıştır. 2007 genel seçimlerinde de milletvekili seçilmiş ve 24. Dönem'de Şanlıurfa Milletvekili olarak görev yapmıştır. Bu dönemde Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi olarak görev yapmıştır.

Zeynep Karahan Uslu'nun yazıları ilk olarak Haftalık Gazete'de yayımlanmıştır. Daha sonra Kitap Dergisi, Marmara Üniversitesi İletişim Dergisi, Karizma, Yeni Türkiye, NPQ ve Sosyoloji dergilerinde yazıları yayımlanmıştır. Kitap Dergisi'nde iki yıl boyunca yayın kurulu üyesi olarak görev yapmıştır.

Özel hayatında Zeynep Karahan Uslu, Türkoloji ve İlahiyat alanlarında çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Abdülkadir Karahan ile matematik öğretmeni Süreyya Karahan'ın kızıdır. Dr. İbrahim Uslu ile evlidir ve Melek adında bir kızı vardır. Ayrıca İngilizce diliyle de iletişim kurabilmektedir.

Zeynep Karahan Uslu'nun yayımlanmış eserleri arasında "Kırk Yıllık" (1992), "Televizyon ve Kadın" (2000), "Bilinç Endüstrisinin İktidar ve Siyaset Pratikleri" (2009), "Siyasetin İletişimi" (2009), "Kültürlerarası İletişim, Çokkültürlülük" (2010) yer almaktadır.

Zeynep Karahan Uslu'nun aldığı ödüller arasında Başarılı Kadınlar Ödülü (2015), Yılın Milletvekili Ödülü (2013), Sivil Toplumda, İş Dünyasında, Siyasette Aktif İş Kadını Ödülü (2012), İtalya Devlet Nişanı (2007), 19 Mayıs Gençlik Ödülü (2004) bulunmaktadır.