BÜYÜK İSİMLERİ ANKARA SEYİRCİSİ İLE BULUŞTURMAK BİZİM İŞİMİZ ...

Ankara’da kültür sanat etkinliği denildiğinde akla gelen nadide isimlerden biriyle buluştum bu ay: Samed Uslu. Kendisi senelerdir Panora Sanat Merkezi ve İSF Sanat’ın genel müdürü ve etkinlik koordinatörü… İmza attığı çok güzel işler var. Ankara için oldukça değerli… Panora Sanat Merkezi, kültürel anlamda bugün Ankara’nın göz bebeği olmuşsa Sevgili Samet Uslu’nun payı çok büyük. Onun işinde deneyim ve kriz yönetimi oldukça önemli… Merak ve disiplin duygusunu hep üst seviyelerde tutarak işini başarıyla sürdüren Samed Uslu’ya hem mesleki anlamda hem de Ankara’daki projeleri kapsamında çok fazla soru sordum… Oldukça detaylı bir röportajla baş başa bırakıyorum sizi. 

    Samed Uslu

Samet Uslu Ankara’da kültür ve sanata dair hep bir mücadele içinde. Peki tanımayanlar için bize kendini nasıl anlatır? 

Samet Uslu, 1987 Kütahya Tavşanlı doğumlu Selçuk İletişim Fakültesi mezunu. 15 yıldır sektörün içinde olan yurt içi ve yurt dışı birçok etkinlik ve organizasyon tecrübelerine sahip, işi ve eğitiminden dolayı özgüveni yüksek; hırçın bir çalışma tarzı olan ve mükemmeliyetçi olarak gelişen geliştiren bir sanat elçisi. Aynı zamanda Panora Sanat Merkezi ve İSF Sanat’ın genel müdürü ve etkinlik koordinatörü, başak burcu diyebiliriz.

 

Panora Sanat Merkezi ile Ankara’da çok özel işlere imza atıyorsunuz. Öncelikle bu etkinlikleri biraz bize anlatır mısınız?

Panora Sanat Merkezi’ne etkinlik planlarken İstanbul’da sanatseverlerle buluşan ses getirmiş, tiyatro tabiri ile kapı baca yıkan oyunları ve kaliteli, iyi kadro, puanı tiyatrolar da üst düzey iyi yorum almış, keşke gelse de izlesek denilen, Ankara’ya çok fazla gelmeyen seyircinin çok zor ulaşacağı etkinlikleri getirmek için uğraş veriyoruz. Bunlardan daha önce yaptıklarımıza örnek verecek olursak -ki kapasitemiz 400 koltuk olmasına rağmen büyük prodüksiyonları getirmek için uğraş veriyoruz- Semaver Kumpanyanın Cimrisi (Serkan Keskin ) Sadri Alışık- Çolpan İlhan yapımdan Timsah Ateşi (Funda Eryiğit- Hazar Ergüçlü ) tiyatro İn’den Anne oyunu (Engin Hepileri -Defne 

Samed Uslu

Kayalar) Brooklyn Champer Opera’ dan La Sera Pedrona moda sahnesinden eve dönüşler (Caner Cindoruk Nalan Kurumın ) Crafttan Kızlar ve Oğlanlar (Bergüzar Korel )id iletişimden Toz (Zerrin Tekindor ) Dada salondan Harem Kabere (Okan Bayülgen), Kedi sahne sanatlarından Kibarlık Budalası (Haldun Dormen) tiyatro Kare’den Ağaçlar Ayakta Ölür (Nevra Serezli) akla karadan on kişiydiler (Ediz Hun) 484 Yapım’dan Canavar (Tülin Özen), Taksim Trio Akustik konser gibi yüzlerce örnek var, ancak tüm etkinlikleri özenle seçiyoruz. Çocuk oyunlarımız dahil lisanslı etkinlikler korsan iş asla Panora’ya giremez, çünkü Panora Sanat Merkezi’nde oturtmuş olduğumuz kaliteli bir tiyatro ve konser seyircimiz var. Bu ayağı çok zor oluşturduk çok dikkat edip önemsiyoruz işleri. Salonu kiralarken bile ince eleyip sık dokuyoruz. Nitelikli iş, nitelikli seyirci demek… Bizi şehir tiyatroları ya da belediye tiyatrolarından ayıran özellik budur. Panora Sanat Merkezi Ankara’nın en elit, en vip en iyi salonudur. 


Ajandanız hep dolu. Bu ajanda neye göre belirleniyor?
Ajandam hep dolu evet yoğun bir tempoda çalıştığımız için rutinimiz sürekli değişmekte günlük toplantılarımız çok fazla. Gerek kendi içimizde gerek ise diğer yapımlar ve organizatörlerle sürekli iletişim halindeyiz.  Tiyatro ve konser etkinlik organizatörü iseniz işiniz var hep var, boşluk kaldırmaz. Alanınızı tam anlamıyla kaplamanız gerekir, bu da sürekli iş temasları, iyi ilişkiler, salon- sahne görüşmeleri vs. ile olur.  Cemiyette olduğumuzdan işimiz gereği çıkan oyunların izlenmesi, takibi, prömiyer davetleri, galalar yeni tanışmalar yeni görüşmeler hep hep hep…  Programlarım hep bir yoğunluk içinde ama seviyorum bu yoğunluğu… 
 

2023 yılını nasıl tamamladınız ve 2024 yılı kültür&sanat anlamında bize neler katıyor olacak?
2023 yılı büyük işler büyük prodüksiyonlarla geçti Ankara’yı ve Türkiye’yi sanatla buluşturmak için yoğun bir çaba içindeydik. Ankara’ya 3200 kapasiteli yeni bir açık hava sahnesi kazandırdık. Oran açık hava sahnesi 2023 biterken Ankara’nın en yeni ve en gözde sahnesi oldu. 35.000 seyirciye ulaştık açık havada. Kapalı salonlarda 2023 istatistiğimiz Türkiye’nin her yerinde tiyatro konser ve çocuk etkinlikleri İSF Sanat Türkiye turnesinde 70 binden fazla seyirci ile buluşmuşuz. Yaptığımız etkinliklerle seyircilerimize dokunmuşuz… Bunlardan bazılarını söyleyelim açık hava etkinliklerimizden:  

Samed Uslu

 

  • Açık hava etkinlikleri örnekler:  
  • Evgeny Grinko konseri -2800 seyrici 
  • Anadolu Ateşi- 2550 seyirci 
  • Şirreti Evcilleştrmek- Ankara’da ilk kez- 1890 seyirci 
  • Amadeus -2 Gün -5400 seyirci 
  • Taxim Baba Sahne (Ozan Güven -Şevket Çoruh) -2300 bilet 
  • Fırat Tanış- Gelin Tanış Olalım -2700 bilet 
  • Standup Mesut Süre -2200 bilet 
  • Cyrano Das Das yeni oyun -Ankara’da ilk kez- 2320 bilet 
  • Saatleri Ayarlama Enstitüsü- Ankara’da ilk kez -Serkan Keskin -2980 bilet 
  • Linet konseri -1950 biletli 
  • Gazaphizim Senfoni -2400 bilet 
  • Zengin Mutfağı -2 gün- Şener Şen- 6000 bin bilet
  • Bütün Çılgınlar Sever Beni -Mert Fırat -2100 bilet 
  • Rafadan Tayfa Kendi Yapımız -2100 seyirci 
  • Ölün Bizi Ayırana Dek -Tiyatro Bursa- Ankara 4200 
  •  

Rafadan Tayfa ile de çok ses getirdiniz...
    Rafadan Tayfa yapım ve organizasyonu bize ait yani İSF Sanat’ın bünyesinde TRT Çocuk’ta yayınlanan sinemada 3 defa rekor kırmış, Türkiye’de ve yurt dışında çok fazla izlenen çocuk dizisidir. Aynı zamanda müzikal tiyatrosunu yaptığımız sahne gösteri ile Türkiye’yi ve dünyayı gezmiş hatta ben bu soruları cevaplarken Rafadan’la ekibimiz Avrupa turnesinde… Yurt dışında turneler yapan ve sürekli devam eden lisanslı çocuk etkinliklerimizdendir. Rafadan Tayfa’yı anlatmaya ayrı bir röportaj gerekli bence…
 

Samed Uslu

Sorun ve kriz benim en iyi öğretmenim. 
İSF Sanat ile de büyük etkinlikler ve isimler hep Ankara’da sizinle ...
    Evet, İSF Sanat büyük etkinlikler ve büyük isimleri Ankara’da ve Türkiye’de seyirciler ile buluşturmak bizim işimiz. Zorluklar tabi ki yaşıyoruz, özellikle yapım organizasyon şirketimizin isf sanatın ve Panora Sanat Merkezi’nin idarecisi ve etkinlik koordinatörü olarak bunu çok yaşıyorum. Kolay iş yapmıyoruz… İşimiz insan odaklı olduğu için, sürekli temas halinde olduğumuz için ve sahada olduğumuz için zorluklar hep var. Turneler, yollar, yorgunluklar vs. Zorluk daimî işimizin birer parçası. Örneğin benim tatil günüm yok. Çünkü insanların tatil gününde biz etkinlik yapıyoruz. Hafta içi sürekli çalışan kişiler, hafta sonu eğlenelim: tiyatroya gidelim, bir konsere gidelim, der ve etkinliklere bakar. Orada benim işim başlıyor. Haftanın hemen hemen her günü bir etkinliğimiz var. Tatil günümüz yok. İşimizde eğleniyoruz yani iş varken dinleniyoruz işimizi seviyoruz. Etkinliklerde sorun kriz mutlaka çıkar… Önemli olan bunu nasıl yönettiğindir. En önemlisi tecrübelerinle geçmişte aynı sorunu nasıl çözdün, nasıl yanıt aldın… Brodway’dan müzikal de getirsen organizasyon ve saha tecrüben özellikle iyi bir ekibin yoksa sorun çözme becerin, iş tecrüben, sanat ve sanatçı tecrüben, iş çeşitliliği görmediysen o güzel iş, dünyanın en berbat işine dönüşebilir. Bu yüzden bir bütün olarak bakacaksın organizasyona. Organizasyonunda etkinliğe gelen insan yani seyirci, kendini iyi hissedecek.  Sanatçı, oyuncu kendini iyi hissedecek... Yapım ekibi, ses ekibi teknik vs. dekorcular, şoförler kendi iyi hissedecek. Güvenlik kendini iyi hissedecek. Ekibin, saha personelin, gişen, teşrifatçıların herkes kendini iyi hissetmek zorunda ki kriz az çıksın. Yani bu bir bütün. O işi oluşturan ana etkenler ve dinamikler var ve sen bunu gerçekleştirmek, bütünlüğü sağlamak zorundasın. İşim çok zor ama tecrübelerim fazla.  Çok kriz sorun çıkar evet ama bunların tümü çok öğretir, diyelim.  Sorun ve kriz benim en iyi öğretmenim. 
 

Bugüne kadar yapılan etkinliklerin en özeli neydi desem?
Bugüne kadar yaptığım etkinliklerden en özeli Türkiye’nin en büyük ve en iddialı müzikali Amadeus’tu. 2 gün Ankara’da seyirci ile buluşturdum, sanırım en özeli buydu. Diğer tüm işleri bir altın gerdanlık gibi düşünürseniz Amadeus o altın gerdanlığın ucunda parlayan bir elmastı benim için… Muhteşem kadro Türkiye’nin en başarılı aktörleri çok kalabalık bir müzikal kült bir eser, muhteşem bir orkestra, muhteşem bir dekor, muhteşem kostümler ve prodüksiyon. En özeli buydu sanırım… 2 gün Ankara’ya getirmek ve 5 bin seyirci ile buluşturmak beni çok gururlandırmıştı.
 

Samed Uslu

Ankara seyircisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ankara seyircisi özeldir, dt terbiyesi görmüştür. Mümkün olduğunca geç kalmazlar, iyi olanı araştırırlar bulurlar; kötü olanı yazarlar, şikâyet ederler. Tiyatro ve konser nasıl izlenir nasıl eğlenilir; her şeyi bilirler ve beni ve işlerimizi çok severler… Kıymetlimiz onlar. 
Yeni projeleriniz olacak mı?
2023’te Aşkın Provası adlı tiyatro oyunu (Bekir Aksoy -Melda Gür -Burçin Bildik ile ) Carmen Çocuk Müzikali, Rafadan Tayfa, en sevdiğim rafadan müzikali gibi yapımlar çıkarttık oyunları ve turneleri ile devam ediyoruz. 2024 çok büyük bir müzikalle karşınızda olacağız efsane kadro sürpriz diyelim…
Çok teşekkür ederim bu röportajımızda buluştuğumuz için. Son olarak neler söylemek istersiniz? 
Son olarak şunu söylemek isterim: Bazıları işini hayatına göre yaşar, bazıları hayatını işine göre… Ben hayatını işine göre yaşayanlardanım; bu süreçte beni destekleyen, yol açan patronlarıma kıymetli eşim Şule’ye yoğun tempoya oda alıştı…   Aileme, mücadele ruhumu aldığıma inandığım anneme, ekibime -ki onlar iyi ki var- gizli kahramanlar, çok teşekkür ederim son olarak sanatla kalın ama İSF Sanat’la …